Gepelde aarde is nu een maand uit. Inmiddels is ook het e-book verschenen. Het voelt wat vreemd om nu de eerste reacties binnen te krijgen van lezers, terwijl ik zelf al een lange tijd niet meer inhoudelijk bezig ben met het boek. Ik had verwacht veel reacties in de trant van ‘goh, leuk hoor’ te krijgen, reacties uit beleefdheid dus die weinig zeggen over of de lezer het echt wel leuk vond en hoe zij/hij het boek werkelijk ervoer. Maar de praktijk is gelukkig anders.

Al zijn de reacties min of meer verschillend (de een houdt ook van wat vreemdere verhalen, de ander kan daar niet veel mee), ik merk wel bepaalde patronen op in de reacties. Deze reacties tonen aan dat de lezers met een deel van wat ik bewust in het boek heb gestopt ook bewust bezig zijn geweest tijdens het lezen. Daarbij is het niet het idee dat mijn boek een puzzel is die moet worden opgelost, maar dat de lezer over bepaalde ideeën gaat nadenken of bepaalde gedachten en sferen ‘ervaart’. Ik wil hier niet ingaan op waar dat dan precies allemaal over gaat, want ik wil graag dat de lezer dat zelf doet en iedereen op haar/zijn eigen manier daarover na kan denken of dit kan ‘ervaren’.

(Mijn excuses voor de aanhalingstekens, het is niet zweverig bedoeld, maar ik kan geen goed woord vinden voor wat ik bedoel. ‘Ervaring’ komt gewoon het dichtst in de buurt van wat ik bedoel; het synoniemenweb hierboven geeft in zijn geheel eigenlijk best aardig weer wat ik bedoel.)

Al hoopte ik erop dat lezers het boek als meer dan alleen ‘spannend’ zouden lezen – iets dat dus blijkbaar is gelukt – ben ik ook blij dat veruit de meeste lezers van wie ik tot nu toe een reactie heb gehad de schrijfstijl prettig vonden, de verhalen spannend en uitnodigend om te blijven doorlezen. Een enkeling vond de plottwists die in de meeste verhalen zitten overdone en verwarrend, maar eigenlijk vind ik ook dat niet eens zo erg.

Vanwege het hele coronagebeuren heb ik nog geen tijd en rust gehad om weer te gaan schrijven. Ik hoop dat ik mij binnenkort weer op het schrijven kan storten, want ik mis het erg.

Illustratie: synoniemen.net